16 november 2020

Met onze dobermann reu Quattro van 3 jaar, ben ik de cursus detectie gaan volgen, gegeven door Jeanine van Zijlen.

Ik had tijdens een workshop gemerkt hoe leuk Quattro dit vond ( en daardoor ik ook 😊 ) en ook hoe vermoeiend het was voor hem.

Nu tijdens de cursus, waarbij er opgebouwd wordt van het herkennen en aanwijzen van één specifieke geur tot het uiteindelijk zelfstandig in de hal het voorwerp met de geur te vinden, zie je zoveel facetten van honden-lichaamstaal, het verschil ook tussen de diverse honden binnen de groep in hoe ze werken en de geur ‘aanwijzen’ en hoe zelfstandig de ene hond is in vergelijking met de andere en hoe zich dat ontwikkeld. Erg leuk om te zien en erg leerzaam.                                                     De opbouw van de lessen is erg duidelijk; er wordt begonnen met de geur in een flesje om de hond aan te laten ruiken en vervolgens mag hij op commando ‘zoek’, gaan zoeken naar een bakje op de grond waar diezelfde geur in zit. Naarmate de lessen vorderen, leert je hond de geur uit steeds meer voorwerpen te zoeken en ook om door te zoeken nadat hij 1x de geur heeft gevonden. De cursus bestaat uit 10 lessen.

Het onderlinge verschil tussen de honden is ook erg leuk om te zien, de ene hond zoekt duidelijk met zijn neus aan de grond en duwt zijn neus tegen het voorwerp met de geur aan, de andere hond houdt zijn kop veel hoger en blijft even staan boven de geur. Het is zaak dat de eigenaar dus goed let op de signalen die de hond afgeeft en deze kunnen erg divers zijn. 😊

De laatste keer was een privé les i.v.m. de corona regels en toen mochten ook de eigenaren gaan snuffelen. Op een plank waren allemaal doosjes vastgeplakt met verschillende geuren hierin. (van die doosjes waar vissers hun maden in doen, groen met een deksel met gaatjes). Je kreeg een doosje met hierin een watje met een bepaalde geur en toen was het de bedoeling om uit die 13 vastgeplakte doosjes, diegene te zoeken die dezelfde geur had als het doosje in je hand.

Dat viel nog niet mee! Nu konden we eens voelen wat de hond meemaakt tijdens het zoeken naar de juiste geur, terwijl de hond met zijn sterk ontwikkeld reukorgaan, nog veeeeel meer geuren ruikt om zich heen. Erg verhelderend en leuk om te doen!

Ook interessant om een les alleen met je hond te doen in een privé setting. De hond wordt niet afgeleid door de andere aanwezige honden, kan dus helemaal los van de lijn werken en dat laat zien hoe zelfstandig je hond ‘durft’ te werken.

Kortom, een erg leuke cursus om met je hond te doen, waar hij op een andere manier moe van wordt dan van lange wandelingen of rennen naast de fiets, waar hij ‘alleen’ maar een goede conditie van krijgt, maar op den duur steeds grotere afstanden van moet afleggen, om nog moe te worden.  Bezigheden waarbij hij zijn koppie moet gebruiken, na moet denken, zijn veel vermoeiender voor de hond en zijn ook heel goed voor de onderlinge verstandhouding tussen baas en hond.

Een echte aanrader!

 Yvonne Klein-Wildeboer